You are currently viewing Πολιτιστικές Δράσεις του Μουσείου

Πολιτιστικές Δράσεις του Μουσείου

Στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας ,το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. κάθε χρόνο σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της περιοχής διοργανώνει  ανοικτές στον κόσμο εκδηλώσεις που στοχεύουν στην προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με απώτερο  σκοπό τη διατήρηση , την ανανέωσή της και τη δημιουργία πολιτιστικής ταυτότητας της παρακάρλιας περιοχής.

  •  Έτσι από το 2006 και για κάθε χρόνο  καθιέρωσε στις 20 Μαΐου   γιορτή αφιερωμένη στον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΝΑΛΙΩΝ , το βυζαντινό ναό του 12ου αι. που η μοναδικότητά του επιβάλλει τη γρήγορη αναστύλωσή του. Η τέλεση Θείας Λειτουργίας στον υπαίθριο  χώρο του ναού και η  ημερίδα που ακολουθεί στοχεύουν στο να διατηρηθεί ακμαία η ιερότητα του χώρου από τη μια και στο να ευαισθητοποιηθούν όλοι για την αναστύλωση του ναού από την άλλη.
  • Με  απώτερο στόχο την πολιτιστική ενοποίηση όλου του παρακάρλιου χώρου που εκτείνεται και στους δυο όμορους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. το Σεπτέμβριο του 2006 σε συνεργασία με το Μορφωτικό σύλλογο Καλαμακίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα :ΚΑΡΛΑ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ. Το καράβι, η καλύβα και τα εργαλεία που εκτίθενται στο Μουσείο μεταφέρθηκαν και εκτέθηκαν στην πλατεία του Καλαμακίου. Η μεταφορά αυτή ήταν και ένα είδος πειράματος για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. για τυχόν μελλοντικά πολιτιστικά ταξίδια του λιμναίου πολιτισμού της Κάρλας .
  • Την  άνοιξη του 2007 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. διοργάνωσε την εκδήλωση «ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ»  για να γίνει ολοφάνερο πως η γιορτή αυτή ήταν ένα αξιόλογο  παράδειγμα αγροτουρισμού σε μια εποχή που και ο όρος αγροτουρισμός ήταν άγνωστος. Απώτερος  δε στόχος  μας  ήταν  η κατανόηση των ποικίλων ωφελειών μιας τέτοιας γιορτής και η κινητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ενέργειες  που θα τονώσουν την παρακάρλια περιοχή.
  • Τον Οκτώβριο του 2009 το ΜΟΥΣΕΙΟ συμμετείχε στο 8ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ που διοργάνωσε το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ  με περίπτερο (χορηγία του τότε Δ. Κάρλας) παρουσιάζοντας τον πολιτισμό της Κάρλας στο κοινό. Η επισκεψιμότητα ήταν πολύ μεγάλη.
  • Στις 31-5-2009 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας ημερίδα με θέμα : «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ» ,όπου μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών έγινε φανερό πως η λίμνη Κάρλα ήταν πηγή ζωής από τα προϊστορικά χρόνια ως την αποξήρανσή της το 1962.
  • Πέρα από τις ανοιχτές εκδηλώσεις ,το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. πρόβαλλε την ιστορία της Κάρλας με ανακοίνωση τοίχου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Θεσσαλίας
  • Στις 23-5-2010 σε ημερίδα που έγινε με θέμα: «ΗΤΑΥΡΟΣ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» προβλήθηκε ο ΉΤΑΥΡΟΣ, η Νηρηίδα της Κάρλας ως πτηνό, ως γεωλογικό φαινόμενο και ως ον της μυθολογίας και των Θρύλων.
  • Ακολούθησε το θεατρικό έργο του Α. Κάβουρα   « ΗΤΑΥΡΟΣ στο υγρό μάτι της θεσσαλικής γης» σε σκηνοθεσία Θ. Ζέρβα. Τα εκθέματα του Μουσείου μεταβλήθηκαν σε σκηνικά, ενώ η παράσταση παίχτηκε ξανά στις 13-6-2010 στην Παλιά Ηλεκτρική του Βόλου με σκηνικά τα εκθέματα του μουσείου και πάλι.  Επίσης στις 8/8/2010 του θεατρικό παρουσιάστηκε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Άνω Γαντζέας, και στις 13/8/2010 στο θέατρο «Αλώνι», του Αγίου Γεωργίου Νηλείας.
  • Φιλοξενία  (20-8-2010)του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ από την κατεχόμενη ΜΟΡΦΟΥ της ΚΥΠΡΟΥ και παρουσίαση στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ «ΣΤΟ ΤΡΕΧΑΝΤΙΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, με μονόπρακτα τραγούδια και χορούς από την κατεχόμενη Κύπρο, όπου μετείχαν 45 άτομα επί σκηνής.
  • Επίσης στις 12/6/2010, προβλήθηκε το Μουσείο και οι δραστηριότητες του από την εκπομπή ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ της ΕΤ1, σε ντοκυμαντέρ 30΄  (δημοσιογράφος Χαρά Φράγκου).
  • Στις 10-4-2011 σε συνεργασία με την περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, το Δήμο Ρήγα Φεραίου και το Δήμο Βόλου το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. πραγματοποίησε τον πρώτο οικολογικό γύρο Κάρλας με ποδηλατοπορεία γύρω από τη δημιουργούμενη λίμνη , προβάλλοντας έτσι την αναγκαιότητα προστασίας της λίμνης. Στους συμμετέχοντες ποδηλάτες μοιράστηκαν μπλουζάκια από το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. με σήμα τη νεράιδα της λίμνης , τον Ήταυρο. Η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει θεσμό για την περιοχή.
  • Στις 19-6-2011 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Ο ΧΕΙΡΩΝ»  διοργάνωσε στο  ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ  ημερίδα  με θέμα : « ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ»  . Μετά τις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα φυσικά μνημεία γύρω από τη λίμνη Κάρλα.
  • Στις 26-6-2011 σε συνεργασία με το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΝΑΛΙΩΝ  το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. τίμησε τον Αθανάσιο Γκαβαρδίνα για την κοινωνική του προσφορά στην περιοχή της Κάρλας  σε ειδική εκδήλωση στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ  , στην οποία  και τον ανακήρυξε Επίτιμο Μέλος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.
  • Στις 17/2/2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας υποδέχτηκε στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας μαθητές από τους τέσσερις νομούς της Μαγνησίας στο πλαίσιο του έργου «2BPARKS- Δημιουργική Αειφόρος Διαχείριση, Εξειδικευμένο Τοπικό Μάρκετινγκ και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Προστατευόμενες Περιοχές».
  • Ακόμα , το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. συνεργάστηκε με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής»  σε ημερίδα για τον Κρυπτοχριστιανισμό στην Τουρκία.(3-3-2012) στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ.
  • Τον Ιούλιο του 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με τον σύλλογο «Πολίτες για Ποιότητα Ζωής» Πλατυκάμπου Λάρισας στο πλαίσιο της ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΚΟΡΔΟΥ συμμετείχε με εκθεσιακό περίπτερο και παρουσιάσεις.
  • Τον Οκτώβριο του 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ανέλαβε την οργάνωση τριών ημερίδων στο Ριζόμυλο, στα Κανάλια και στο Βελεστίνο με δημόσια κοινωνική διαβούλευση των φορέων , του Πανεπιστημίου, του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, του Δ. Ρ. Φεραίου , των κατοίκων της περιοχής με θέματα το περιβάλλον, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ταυτότητα της περιοχής της Κάρλας. Η δράση αυτή έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίαςστα πλαίσια Ευρωπαΐκού Προγράμματος.
  • Τον Δεκέμβριο του 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με τη Χορωδία Αγριάς έκανε Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση για στήριξη του Σουρλίγκειου Γηροκομείου Καναλίων.
  • Διοργάνωση Έκθεσης Φωτογραφιών για Κάρλα και Άγιο Νικόλαο και Ημερίδας με θέμα « Κάρλα: γίνεται αυτή που ονειρευόμαστε;» στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΕΙΑ 2013-14 .
  • Το 2015 το ΜΟΥΣΕΙΟ παρουσίασε τα μουσειοπαιδαγωγικά του προγράμματα στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΒΟΛΟΥ σε Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
  • Το 2017 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.  οργάνωσε στο χώρο του Μουσείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΚΠΕ Μακρινίτσας και το Δίκτυο Περραιβία  ημερίδα με θέμα « Περιβάλλον και Ανάπτυξη- το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής Ανάπτυξης».
  • 2017-2019 δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος karla school ( βλ. παραπάνω)
  • Το 2019 το Μουσείο διοργάνωσε για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημερίδα ενημέρωσης για τον Πολιτισμό της Κάρλας και το Περιβάλλον της.
  • Τον Δεκέμβριο του 2019 το ΜΟΥΣΕΙΟ συνδιοργάνωσε με τον Δ. Ρ. Φεραίου, τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας και το Σουρλίγειο Ίδρυμα έκθση και εκδήλωση για τον λαϊκό δημιουργό Σωκράτη Ζιώγα.

►Σύλλογοι: Αδελφοποίηση με:  1. Σύλλογο Βλάχων Βόλου 2. Σύλλογος Μικρασιατών   « Το Εγγλεζονήσι» και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

Αφιερώματα για το Μουσείο από την τηλεόραση: ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ,  ΕΤ1, 2010- ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ , ΕΤ3, 2011- ΡΩΣΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ  ΚΑΝΑΛΙ, 2011