You are currently viewing Περιβαλλοντικές Δράσεις του Μουσείου

Περιβαλλοντικές Δράσεις του Μουσείου

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ και το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. έχουν  έδρα στα Κανάλια του Δ. Ρήγα Φεραίου  Όπως φαίνεται και από την ονομασία του – «Κέντρο Μελέτης και Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Λίμνη Βοιβηίδα-Κάρλα» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ). –  δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς τομείς: τον κάρλιο λιμναίο πολιτισμό από τη μια και το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, της περιοχής της λίμνης Κάρλας από την άλλη. Άλλωστε περιβάλλον και πολιτισμός είναι δυο παράγοντες που δεν μπορεί  παρά να αλληλοσυμπληρώνονται και να αλληλοεξαρτώνται.

Το  ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ως περιβαλλοντική οργάνωση είναι μέλος από το 2006 του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο). Συμμετέχει σε όλα τα ετήσια πανελλήνια Συνέδρια του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και εκπρόσωπος του ΚΕΜΕΒΟ ήταν μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ για την περίοδο 2013-14. Έκανε παρεμβάσεις στους υπεύθυνους φορείς, καταγγελίες, μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα ,δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ των οικολογικών προβλημάτων της λίμνης και οργάνωση ημερίδων, αποσκοπώντας στην προστασία της.

  • Στις 3-4-2011 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στον 13ο ημιμαραθώνιο Κάρλας (Ριζόμυλο- Κερασιά, δίπλα από το δημιουργούμενο ταμιευτήρα) διανέμοντας μπλουζάκια στους συμμετέχοντες αθλητές με το λογότυπο του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και τη νεράιδα της Κάρλας, τον Ήταυρο.
  • Στις 10-4-2011 σε συνεργασία με την περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, το Δήμο Ρήγα Φεραίου και το Δήμο Βόλου το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. πραγματοποίησε τον πρώτο οικολογικό γύρο Κάρλας με ποδηλατοπορεία γύρω από τη δημιουργούμενη λίμνη , προβάλλοντας έτσι την αναγκαιότητα προστασίας της λίμνης. Στους συμμετέχοντες ποδηλάτες μοιράστηκαν μπλουζάκια από το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. με σήμα τη νεράιδα της λίμνης , τον Ήταυρο.
  • Τον Οκτώβριο του 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ανέλαβε την οργάνωση τριών ημερίδων στο Ριζόμυλο, στα Κανάλια και στο Βελεστίνο με δημόσια κοινωνική διαβούλευση των φορέων , του Πανεπιστημίου, του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, του Δ. Ρ. Φεραίου , των κατοίκων της περιοχής με θέματα το περιβάλλον, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ταυτότητα της περιοχής της Κάρλας. Η δράση αυτή έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίαςστα πλαίσια Ευρωπαΐκού Προγράμματος.
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΕΙΑ 2013-14 , τον Δεκέμβριο, το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. οργάνωσε Ημερίδα με θέμα « Κάρλα: γίνεται αυτή που ονειρευόμαστε;». Στο τέλος  των εισηγήσεων προβλήθηκε   το ντοκιμαντέρ με τίτλο: ΚΑΡΛΑ SOS- ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΛΙΜΝΗΣ παραγωγής του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.
  •   Για την εμφάνιση του φαινομένου των νεκρών ψαριών και τη μόλυνση του ταμιευτήρα της Κάρλας, αλλά και του Παγασητικού Κόλπου το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ μέχρι  έκανε:
  •    Κατάθεση της από 5-11-2009 μηνυτήριας αναφοράς στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Βόλου για ποινική διερεύνηση του θέματος της ύπαρξης δεκάδων νεκρών και εκατοντάδων αγνοουμένων αγελάδων στο δημιουργούμενο ταμιευτήρα της Κάρλας, με το παράλληλο άνοιγμα του θυροφράγματος της Κάρλας, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του Ταμιευτήρα της Κάρλας αλλά και του Παγασητικού Κόλπου.
  •   Κατάθεση της από 22-9-2010 (Α.Π. 13 ) αναφοράς-καταγγελίας στην Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας κα Ιφιγένεια Κάγκαλου κατά τη συνάντηση με τις Μ.Κ.Ο. Βόλου και Λάρισας κάνοντας λόγο για προβλήματα με την ποιότητα των υδάτων της Κάρλας και της ύπαρξης πολυάριθμων νεκρών αγελάδων και νεκρών ψαριών στο δημιουργούμενο ταμιευτήρα. Μάλιστα, η Πρόεδρος ,από ότι φαίνεται ,αναγκάστηκε μετά απ΄αυτό  και κοινοποίησε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής τη με αριθμό πρωτ. 261/27-9-2010 επιστολή της , όπου αναφέρεται στα συμπεράσματα επιστημονικής παρακολούθησης της λίμνης Κάρλας κατά το 2009-2010, επισημαίνοντας τους κινδύνους της υδρόβιας ζωής και των χρήσεων που ασκούνται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και  ζητώντας συνεχή παρακολούθηση και κατάλληλες διαχειριστικές ενέργειες.

    Επίσης, κατάθεση στην ίδια Πρόεδρο στις 31-1-2011 αναφοράς-καταγγελίας (Α.Π. 6  ) ζητώντας παράλληλα τα αποτελέσματα των ερευνών στην ποιότητα των υδάτων αλλά και στα ψάρια.

  •    Αναφορά-καταγγελία με αφορμή την ύπαρξη στις 11& 12-12-2010  χιλιάδων νεκρών ψαριών στη λίμνη ,ζητώντας  έγγραφη ενημέρωσή μας για τις ενέργειες που έκαναν σχετικά με την τροφική κατάσταση της υπό επαναδημιουργία λίμνης Κάρλας και ειδικότερα την υδρόβια ζωή, αιτούμενοι  παράλληλα και στοιχεία και έγγραφα -πορίσματα για την ποιότητα των υδάτων της λίμνης  και προτείνοντας τη διοργάνωση στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στα Κανάλια  σχετικής ενημερωτικής Ημερίδας , προς τους:

Α)Τμήμα Υγιεινής της Ν.Α. Μαγνησίας στις 20-12-2010 (Α.Π.23    ), καθώς και στην ίδια υπηρεσία στις 31-1-2011  (Α. Π. 8 )

Β) Τμήμα Περιβάλλοντος της ΝΑ. Μαγνησίας στις 20-12-2010 (Α. Π. 25  ), καθώς και στην ίδια υπηρεσία στις 31-1-2011 (Α.Π.10   ).

Γ) Τμήμα Αλιείας της Ν.Α.  μαγνησίας στις 20-12-2010 (Α. Π.24   ), καθώς και στην ίδια υπηρεσία στις 31-1-2011 (Α. Π.5   ).

Δ) Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτή Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλη  στις 20-12-2010 (Α. Π. 22 ) , καθώς και στον ίδιο στις 4-1-2011 (Α. Π.  1 ) και επίσης στον Γ.Γ. της ίδιας  ως άνω Επιτροπής κ. Μάκη Βορίδη στις 26-1-2011(Α. Π. 4  ) και τέλος στον ίδιο τον Πρόεδρο για τρίτη φορά στις 31-1-2011 (Α. Π.9   ).

Ε)Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος  (Ε.Υ.Ε.Π.) στις 4-1-2011  (Α.Π. 2  ) στην οποία καταγγείλαμε τα άνω γεγονότα μόλυνσης και ζητούσαμε την άμεση και επείγουσα περιβαλλοντική επιθεώρηση και έγγραφη ενημέρωσή μας, όπως και στις 31-1-2011  (Α. Π. 11  ) με τα ίδια ως άνω αιτήματα και καταγγελίες.

4. Μηνυτήρια αναφορά στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Βόλου στις 5-1-2011  ,μνημονεύοντας το φαινόμενο των νεκρών αγελάδων και την από 5-11-2009  μηνυτήρια αναφορά μας και καταγγέλλοντας για μια ακόμη φορά τους υπαίτιους της μόλυνσης της λίμνης Κάρλας και του Παγασητικού Κόλπου και ζητώντας επιβολή ποινικών κυρώσεων.

5. Παράσταση και ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της λίμνης στη δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κα Ελένη Λαΐτσου.

Ωστόσο  ως την άνοιξη του 2011το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. δεν έλαβε καμία απάντηση από οποιοδήποτε φορέα για τις καταγγελίες .

  • Στη διάρκεια των περασμένων ετών έχουν γίνει με πρωτοβουλία και δαπάνη του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.  αναλύσεις της ποιότητας των υδάτων της λίμνης και των ψαριών της, οι οποίες έδειξαν και δύο περιπτώσεις επιβάρυνση αρνητικών φορτίων.